november 26

Vad kostar det att renovera ett kök?

0  comments

En köksrenovering kan egentligen bli hur dyr som helst, men gratis kommer den nog aldrig att bli. Räknar man med en totalrenovering av köket som är i normal storlek kan man hamna på en kostnad mellan 100 000 kr upp till 200 000 kr ungefär. Nedan ges information för att du ska få en någorlunda koll.

Är det så att du känner att ditt kök börjar på att bli slitet och du planerar att ta tag i att renovera köket och därmed vill få någon form av uppskattning kring vad det kostar?

Idag är aldrig någon köksrenovering likadan som någon annan. Detta medför att det blir väldigt svårt att med en gång säga de exakta uppgifterna kring priset innan det är klart hur köket ska se ut och vem ska ska utföra arbetet.

Precis som nämndes ovan är det svårt att fastställa priset innan man vet mer exakt vad för köksrenovering det handlar om. Den faktor som medför den största betydelsen i en köksrenovering är storleken på köket, det vill säga ett litet kök kräver mindre arbetstid kontra ett stort kök som därmed kräver mer material och tid.

Hur ska renoveringen gå till?

En annan faktor som också är relativt avgörande är hur renoveringen av ditt kök ska gå till. Är det så att du bara ska byta ut luckor och sätta in nya vitvaror eller är det upprustning av väggarna i köket eller är det en totalrenovering där hela det gamla köket ska rivas? Renoveringen kan givetvis bli större än så om man ska riva väggar för att få en öppen planlösning eller om man ska flytta elkontakter eller vattnet exempelvis.

Beräkna själv utifrån 3 kategorier

En bra utgångspunkt för att få en översiktlig inblick kring vad det kommer att kosta att renovera köket är veta vad för inredningen man önska.

Exempelvis när det kommer till köksstommar och köksluckor, vad för slags vitvaror man efterfråga och byggmaterial samt arbetskostnader för bland annat elektriker och VVS.

I slutändan kan vi säga att det främst rör sig om 3 kategorier av kostnader: byggmaterial, arbetskostnader och köksinredning. I resten av artikeln tittar vi närmare på vardera av dessa kostnader. Använd detta som en guide till när du ska själv ska räkna ut dina exakta kostnader.

Byggmaterial

Det arbete som ligger utanför monteringen av det nya köket varierar avsevärt och desto mer underarbete som ska ske av köket desto mer ökar kostnaderna. Sedan ska man också komma ihåg att fundera kring hur gammalt huset är och om det i så fall är några väggar som behöver förstärkas för att orka lyfta ett helt kök.
Ett tips är att alltid räkna lite högre på byggmaterialet än vad det egentligen kostar, eftersom det kan förekomma oväntade kostnader. För att kunna ge något belopp kring vad byggmaterialet brukar ligga på, brukar man säga att man kan räkna från 10 000 kr och uppåt men då utgår man också ifrån att det är en totalrenovering.

Arbetskostnader

Precis som vi nämnt ovan hänger även denna kostnad på omfattningen av renoveringen. Här utgörs en stor del kring hur mycket du ska göra själv eller om du ska låta någon hantverkare göra jobbet. En vanlig situation är att man som kund river ut det gamla köket och förbereder i den utsträckning man kan tills hantverkarna kommer. Vilket innebär att det blir färre arbetstimmar på renoveringen för hantverkarna och en längre kostnad för dig att betala.

Eftersom vissa föredrar att göra så mycket som möjligt själva och andra vill låta hantverkarna göra allt arbete är det också svårt att göra en uppskattningen kring vad arbetskostnaden kommer att landa. Här är det mer än bara antal timmar som läggs ner på arbetet samt omfattning av renovering av köket som påverkar priset.

Arbetskostnaderna för en hantverkare i Stockholm kontra i en mindre ort skiljer sig ganska markant i vissa fall. Har man ett kök i normal storlek som ska renoveras så ligger arbetskostnaderna mellan 25 000 kr till 70 000 kr efter att man gjort rot-avdrag. En snabb inflik gällande rotavdrag där vi som privatperson rätt till rotavdrag upp till 50 000 kr per person och per år.

Köksinredning

Köksinredningen står oftast för den största delen av kostnaderna som är kopplade till renoveringen. Dock är detta den del av renoveringen där man ganska tidigt i planeringen kan få en relativ klar uppfattning kring vad kostnaden kommer att landa. E

n bra start är att du tittar runt hos olika leverantörer för att se vilken inredning som faller dig bäst i smaken och vilken prisklass som passar dig bäst och glöm inte av att priserna på köksinredningen kan skilja sig avsevärt.

Med tanke kring vad som precis nämndes ovan kring hur mycket priserna kan variera så blir det svårt att sätta ett exakt pris även här. Men någonstans mellan 50 000 kr och 200 000 kr bör man landa på när det kommer till köksinredning till ett normalstort kök.


Taggar


Du kanske gillar detta

Vad gäller kring att bygga ihop två huskroppar?

Hur lång tid tar det att lägga golv?

Lämna ett svar

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Vill du läsa mer artiklar som denna?

Då är vårt nyhetsbrev perfekt för dig. Ta emot rekommendationer till din inkorg när vi uppdaterar vår blogg. Oroa dig inte. Vi skickar aldrig mer än ett mejl i månaden och väljer det bästa innehållet.