november 26

Vad gäller kring att bygga ihop två huskroppar?

Att bygga ihop en näraliggande huskropp med ditt hus kan vara ett bra alternativ till att flytta till något större. Det går ofta. Det viktiga är att du köper loss marken till den andra byggnaden också så att du inte bara köper själva byggnaden. Utan äganderätt till båda grunderna kommer det bli väldigt svårt att få bygglov.

Nästa steg

När du väl har köpt både grund och hus så kan du ansöka om bygglov hos kommunen och när det väl är godkänt så kan du bygga ihop två hus. Det finns många olika regler som berättar hur nära grannens tomt du får bygga, hur stort du får bygga och så vidare.

Andra kan också ha åsikter

Det är en av de vanligaste orsakerna till gräl mellan grannar; att det byggs för mycket. Så kolla alltid upp vad som gäller för att inte göra dig impopulär i området du bor i. Det finns inget enkelt svar på hur nära din granne du får bygga utan det beror på detaljplanen och du får undersöka den för att hitta svaret när du ska söka bygglov.

Så ifall familjen har vuxit och ni behöver större hus så är att bygga ihop två hus oftast en bra lösning. Antagligen mycket billigare än att köpa en helt ny grund för att bygga ett nytt hus eller att köpa ett redan existerande hus.

Det kan också vara perfekt om barnen börjar bli stora och de kan få en känsla av att de har ett eget hus att bo i. Eller så kan ni inreda husen helt olika om ni inte riktigt vet hur ni vill ha det. Det ena i sprakande färger för att sprida glädje och det andra mer lugnt för återkoppling – två hus i ett helt enkelt!

Så här säger lagen om bygglov

Du får högst bygga ut ditt hus med 15 kvm utan bygglov. En så kallad tillbyggnad av huset. Är den större än så så måste du ansöka om bygglov. Ett alternativ kan också vara att bygga en friggebod. Dock så är högsta tillåtna storlek även på denna 15 kvm. Glöm inte att förutom bygglovet även kolla detaljplanen. Utöver bygglovet kan det finnas en större detaljplan för hela området som styr hur byggnaderna får se ut i ditt område.

Istället för att flytta när familjen blir större eller om du bara har behov av en större area så är det ofta en väldigt bra lösning att bygga ihop två hus till ett. För att det ska göras så bra som möjligt så är det en god idé att anställa en arkitekt och en byggfirma för att göra jobbet ordentligt. Har du erfarenhet av något av arbetena så kan du såklart göra det själv och därmed spara en del pengar men det är viktigt att det blir ordentligt gjort.

Var noga i din planering

Oavsett är planering det viktigaste i bygget. Ge dig inte i kast med något utan att först ha gått igenom planeringen i huvudet. Se till att ha varje steg planerat. Glöm inte heller att det är du som tomtägare som är ansvarig för att reglerna om till exempel tomtgränser följs. Även om du anlitar en byggfirma så ska du hålla koll på att reglerna efterföljs.

Vår folkkäre skådespelare Mikael Persbrandt följde inte reglerna och var tvungen att riva sitt hus efter att ha gjort en tillbyggnad. Byggfirman trodde att allt var okej men Persbrandt hade inte koll på reglerna och stod då som ansvarig och fick ta konsekvenserna. Det vill du inte ska hända dig.

Om du anställer en byggfirma för att göra arbetet åt dig så glöm inte ROT-avdraget som gör det klart billigare att bygga. Om du bygger ihop två hus själv så finns det olika alternativ där du kan köpa färdiga satser som du sätter upp mellan husen eller så bygger du helt från grunden. Det beror såklart också på hur det ser ut där ditt hus står.

Hur du väljer att bygga ihop dina två hus är upp till dig. Efter att du har byggt ihop dina två hus så kommer hela bygget att räknas som en byggnad. Det finns fantastiska glastunnlar som går att placera mellan huskropparna eller så gör du det helt i trä. Sök på Google efter bilder där du kan se hur personer före dig har byggt ihop sina hus och du kommer bli inspirerad.


Taggar


Du kanske gillar detta

Vad kostar det att renovera ett kök?

Hur lång tid tar det att lägga golv?

Lämna ett svar

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Vill du läsa mer artiklar som denna?

Då är vårt nyhetsbrev perfekt för dig. Ta emot rekommendationer till din inkorg när vi uppdaterar vår blogg. Oroa dig inte. Vi skickar aldrig mer än ett mejl i månaden och väljer det bästa innehållet.