november 23

Hur nära tomtgräns får man bygga hus?

Man får bygga hus 4,5 meter från tomtgränsen. Vill man bygga närmare tomtgränsen måste man fråga grannen och motsätter sig grannen detta kan en bygglovsansökan skickas in till kommunen.

Vad är det som gäller när man ska bygga på gården?

Hur nära en tomtgräns man får bygga är tyvärr svårt att svara på egentligen, det beror helt på vad det är som man ska bygga och storleken på det man bygger.
I de flesta fall så måste man ha ett bygglov för att få bygga på tomten och man måste alltid fråga grannen innan man bygger närmare än 4,5 meter från tomtgränsen utan bygglov.

Olika kommuner har olika regler

Olika kommuner har olika regler när det kommer till att bygga på tomten. Därför är denna frågan ganska svår att ge ett exakt svar på. Man ska som sagt alltid hålla sig till minst 4,5 meter ifrån utan bygglov.
I vissa kommuner måste du ha bygglov innan du kan bygga även om det är 4,5 meter eller mer ifrån.
Sedan kan det vara andra faktorer som spelar in, om området till exempel har särskilda naturvärden eller om byggnationen kommer att påverka landskapsbilden. Det enklaste svaret på frågan oavsett vad du planerar att bygga är egentligen att man alltid kontaktar Byggnadsnämnden i den kommun som man ska bygga på.
Något som också kan ha en stor inverkan är om man har en god dialog med sina grannar. Grannarna får inte störas utav ditt bygge och gör de det så kan det lätt skapa konflikter.
Det kan alltså vara bra att samtala med grannen och komma fram till en kompromiss som gynnar er båda i slutändan.

4,5 meter är alltså avståndet man får bygga från, vill man dock bygga närmare än så måste man ha en dialog med grannen.
Ju större projekt du ska bygga desto större chans är det att du kommer att behöva ha ett bygglov från kommunen. Även höjd på bygget och utseendet kan ha en påverkan på om du behöver ha bygglov eller inte, men det kan alltid vara bra att ansöka om ett bygglov vilket som. Sedan är det alltid viktigt att rådfråga Byggnadsnämnden i din kommun om hur reglerna i just den kommunen ser ut, det är som sagt inte lika i alla kommuner.
Större projekt så som att bygga ut ett hus eller lägga till flera rum kräver i regel ett bygglov från kommunen och det kan alltid vara bra att ha en öppen dialog med grannen under byggets gång för att inte orsaka en konflikt.

Man kan även behöva ha ett bygglov eller medgivande från grannen om man ska måla om huset eller måla det nya man har byggt om den nya färgen på huset avviker kraftigt från den tidigare färgskalan.
Detta krävs dock endast i ett område som är planlagt. Även här kan det vara bra att höra med Byggnadsnämnden i din kommun om vad som gäller.
Ibland kan det vara krångligt att få ett bygglov från kommunen då det är många faktorer som spelar in. Dock så är det relativt enkelt att få bygglov om man ska bygga altan eller veranda då det ligger intill befintligt hus och där med inte påverkar grannarna så mycket.
Detta varierar självklart från kommun till kommun så det kan ändå vara bra att rådfråga om man känner sig osäker på vad som gäller i just sin kommun.
Om det finns en detaljplan där ditt hus och din tomt ligger så behöver du i nästan alla kommuner ansöka om ett bygglov även fast det sitter ihop med det redan befintliga huset.
Det finns dock vissa saker som du får bygga utan bygglov om du håller dig till reglerna.
Du får till exempel bygga ett staket om det inte går ut från huset mer än tre meter och inte är mindre än 4,5 meter från tomtgränsen.
Du får också bygga en friggebod på din tomt så länge den inte överstiger 15 kvadratmeter. Den får inte heller vara högre än tre meter och den måste vara 4,5 meter ifrån tomtgränsen, annars måste du ha bygglov.

Det är alltså viktigt att tänka på att alltid hålla sig 4,5 meter från tomtgränsen om man inte har bygglov. Det är också viktigt att rådfråga grannen innan man börjar bygga och rådfråga alltid hur det är i din kommun om du är osäker.

Källor:

https://www.mittnyahus.org/hur-nara-tomtgrans-far-man-bygga/
https://byggmentor.se/bygga-till/regler-for-tomt-tomtgranser-bygglov/


Taggar


Du kanske gillar detta

Tryck eller brodyr vid beställning av arbetskläder?

Vad kostar det att renovera ett kök?

Lämna ett svar

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Vill du läsa mer artiklar som denna?

Då är vårt nyhetsbrev perfekt för dig. Ta emot rekommendationer till din inkorg när vi uppdaterar vår blogg. Oroa dig inte. Vi skickar aldrig mer än ett mejl i månaden och väljer det bästa innehållet.