november 26

Hur lång tid tar det att lägga golv?

0  comments

Hur lång tid det tar att lägga golv är svårt att svara på. Om du ska lägga ett golv själv så får du räkna med att det tar längre tid än för en hantverkare.

Om det är ett normalstort rum så får du räkna med att det kan ta upp till två dagar om du gör det själv. För ett hantverksföretag så tar det några timmar upp till en dag. Men allt beror på hur stort rummet som golvet ska läggas i är.

Om det är ett enkelt klickgolv som ska läggas i ett normalstort rum och det inte är så mycket förberedelser så kan man absolut lägga ett golv på några timmar upp till en dag helt själv.

Lägga golv för första gången

Om du ska lägga golv för första gången så kan det ta lite längre tid än vad det skulle göra för en hantverkare. Beroende på hur stort rummet är och vad för slags golv det är som du ska lägga så varierar tiden ganska mycket.

Om det är i ett badrum som du ska lägga golv så får du räkna med att det tar lite längre tid. Ska du däremot lägga ett klickgolv i köket så tar det inte så lång tid med tanke på att det inte är så mycket förberedelser och att ett kök oftast inte är så stort.

Hur lägger man ett golv?

Hur man lägger ett golv varierar mycket från golv till golv. Men nu för tiden så har många golv på marknaden en klickfunktion. Det betyder att plankorna klickas fast i varandra och du kommer inte att behöva använda dig av varken spik eller skruv.

Om du ska lägga ett klickgolv så ska du börja med att titta hur det nuvarande golvet där klickgolvet ska ligga ser ut. Om det redan befintliga golvet ligger löst och är enkelt att ta bort så är det en fördel så att du inte behöver höja lister och trösklar. Klickgolv är ett så kallat flytande golv och kan faktiskt läggas ovan på det redan befintliga golvet.

När du har inspekterat det redan befintliga golvet och så ska du lägga en stegdämpande matta för att du ska slippa oljud och få ett skönare golv att gå på. Se till att underlaget blir jämnt och slätt.
Sedan ska du bestämma dig för åt vilket håll som golvet ska ligga. Efter att du har bestämt åt vilket håll golvet ska ligga så börjar du klicka i golvet 7-10 mm från väggen för att det ska kunna röra sig.
Klicka sedan i golvet så att första raden blir komplett. Sedan fortsätter du att klicka i golvet steg för steg tills golvet är klart. Oftast tar den första raden längst tid att lägga för att du kan behöva mäta och såga plankorna så att det blir rätt mått.

Ska du lägga klickgolv för första gången kan det vara bra att följa på steg för steg instruktioner. På så sätt kan du undvika vanliga misstag och ha ett roligare arbete när du inte behöver tänka lika mycket hur allt egentligen ska vara.

Sammanfattning

Hur lång tid det tar att lägga ett golv varierar alltså beroende på vilket golv det är som du ska lägga, hur stort rummet är som du ska lägga golvet i och hur mycket förberedelser som behöver göras innan. När du ska lägga ett golv så är det oftast den första raden som tar längst tid att lägga eftersom du kan behöva mäta och såga så att plankorna får rätt mått.


Tänk också på att det går snabbare för en hantverkare att lägga nytt golv än vad det gör för en privatperson. Om det är ett klickgolv som ska läggas och det inte är så mycket förberedelser så går det absolut att lägga ett golv på några timmar upp till en dag.

Är det mycket förberedelser och ett stort rum så kan det dock ta upp till två dagar att lägga nytt golv själv. Innan du börjar lägga golvet så är det viktigt att du vet exakt hur du ska lägga det och vilka mått plankorna ska ha.

Titta också hur det redan befintliga golvet ser ut och om du behöver ta bort det redan befintliga golvet eller inte. Sitter det befintliga golvet löst och är lätt att ta bort så kan man ta bort det. Klickgolv går dock att lägga ovanpå ett redan befintligt golv.


Taggar


Du kanske gillar detta

Vad kostar det att renovera ett kök?

Vad gäller kring att bygga ihop två huskroppar?

Lämna ett svar

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Vill du läsa mer artiklar som denna?

Då är vårt nyhetsbrev perfekt för dig. Ta emot rekommendationer till din inkorg när vi uppdaterar vår blogg. Oroa dig inte. Vi skickar aldrig mer än ett mejl i månaden och väljer det bästa innehållet.