november 24

Hur bygger man en innervägg utan att skada golvet?

0  comments

Att bygga en vägg inomhus själv är inte helt lätt men inte heller allt för svårt och du kommer här lära dig hur det kan göras enkelt utan att skada golvet.

Sätta upp vägg utan att förstöra golvet

Många tror att man måste borra i golvet för att säkra att väggen sitter fast men det behöver du inte göra. Du behöver alltså inte borra i golvet och därmed inte skada golvet. Du behöver inte heller någon större erfarenhet utan det kan de flesta göra själva om de tar sig tid till det. Det du behöver är lite tid, material och självförtroende. Du kan också titta på den här förklarande videon eller följa de enkla stegen här under:

Varför sätta upp en till vägg?

Att dela upp ett rum kan vara ett fantastiskt sätt att ändra sitt hem och få en känsla av att flytta utan att röra på sig. Kanske har barnen blivit för stora för att dela rum och de behöver varsitt och du behöver därför dela deras rum för att undvika stora bråk varje dag? Kanske vill du ha ett arbetsrum. Det finns många anledningar till att vilja expandera sitt hem och du kan göra det själv genom att titta här nedan.
Följ de här enkla stegen:

Hur går det till?

Tid som behövs: 6 timmar.

Så här sätter du upp en innervägg utan att skada golv eller tak

 1. Mäta ut storleken

  Mät upp hur stor din vägg kommer att vara. Detta för att veta hur mycket material du behöver köpa.

 2. Bestäm ditt materialbehov

  Tänk efter vad du behöver för material. Ska du sätta upp tunga saker så kan det vara en god idé att inhandla en OSB-skiva för att montera i gipsväggen. Denna kan borras i och säkerställer att TV och bokhyllor inte trillar ner. Ska du ha välisolerat så kommer du behöva tänka på att köpa ljudisolerande material.

 3. Inhandla allt material

  Inhandla allt material. Det som är viktigt att handla om du inte har det hemma är gipsskivor eller plywoodskivor, skruv, reglar, isolerskivor, spackel, slippapper, lister och glasfiberremsa. Beroende på hur ljudisolerande du vill att det ska vara så köp varierande mängd isolering. Fråga i butik hur mycket du behöver.

 4. Gör markering

  Markera hela golvet där väggen kommer att vara.

 5. Markera ut var dörren ska vara (vid behov)

  Ska du ha en dörr? Glöm inte att i sådana fall markera ut den så att den hamnar på ett bra ställe och kan öppnas.

 6. Skriva fast reglarna

  Skruva fast reglar i väggen och eventuellt taket. För de allra flesta behov så räcker det att skruva fast väggen i väggen och taket vilket gör att du inte behöver skada ditt golv. Kontrollera så att reglarna i taket och på väggarna verkligen är i linje med varandra.

 7. Förbered materialet

  Såga till materialet så att det passar för din vägg.

 8. Lägg el i väggen om du behöver det

  Glöm inte att lägga el i väggen om du ska ha det. Det ska göras innan väggen monteras och du behöver anlita en behörig elektriker för detta. Se till så att du inte står samma dag och behöver ringa elektriker utan ha bra framförhållning.

 9. Täck med gips- eller plywoodplattor och borra reglarna

  Täck hela den ena sidan med gips- eller plywoodplattor och borra fast i reglarna. För detta steg är det viktigt att du har mätt riktigt så var ordentlig när du mäter.

 10. Lägg den isolering du behöver

  Beroende på hur väl isolerande du vill att väggen ska vara så lägger du nu i isolering. Det är också nu du borrar fast din OSB-skiva om du skulle ha behov för det.

 11. Sätt dit skivorna på andra sidan

  Skruva fast skivorna på den andra sidan av väggen

 12. Täck skarvarna där skivorna möts

  För att du ska kunna spackla och få en fin yta så måste du täcka alla skarvar där skivorna möter varandra. Det gör du med självhäftande glasfiberremsa och sedan spacklar du över och en bit utanför fiberremsan. Efter att det har stelnat så slipar du ner det till en fin yta.

 13. Måla / Tapetsera

  Nu kan du måla eller tapetsera väggen efter önskemål. När du har målat eller tapetserat så kan du sätta dit listerna som det sista du gör. Det är enklast att göra efter att du har målat eller tapetserat.

 14. Klart! Bra jobbat!

  Nu är du klar och kan njuta av ditt nya rum.

Vad kostar det?

När du bygger din egen vägg så behöver det inte bli så dyrt. Det enda du betalar för är materialet och det är inte så mycket i förhållande till den känsla ett nytt rum ger till ditt hus. Gör du allting själv så kommer du undan med ett par tusen beroende på hur stor väggen är. Lycka till!

Verktyg du behöver

 • Tumstock
 • Skruvdragare
 • Fogsvans
 • Vattenpass
 • Slipmaskin
 • Penna
 • Spackelspade
 • Vinkelhake

Material att inhandla

 • Träskruv
 • Glasfiberremsa
 • Isolering
 • Gipsskruv/spik och gipsskivor (Alternativt plywood eller OBS-skivor)
 • ev. Golv-/taklister
 • ev. gummimatta/grundpapp

Avslutande ord

I den här gör-det-själv guiden har du lärt dig hur du kan bygga vägg utan att skruva eller borra i golv och tak. Förhoppningsvis har vi hjälp dig att känna dig trygg i att du själv klarar av uppgiften och att du, om det är i ditt intresse, kan spara pengarna det annars skulle kosta att anlita en hantverkare.

Berätta vad du tycker

Om du känner att den här guiden har hjälp dig eller om det är något du tycker att vi har missat tar vi med glädje emot kommentarer nedan. Vi uppdaterar artikeln om det är något som kan göra den bättre och vi är tacksamma för alla synpunkter från läsare.

Tips på vidare läsning:

Det finns andra bra guider om hur man bygger en innervägg. Målet med denna är att den ska vara heltäckande i sig själv och ge dig kunskapen du behöver att du ska lyckas med din innervägg.

Känner du att du vill ha mer ytterligare beskrivning av något steg kan du läsa på bygghemma.se och byggbeskrivningar.se, där beskrivs det också hur du lyckas med din byggnation. Guiderna på Bygghemma och Byggbeskrivningnar är också utförliga och tydliga, vi har själva hämtat inspiration från till dem här guiden, så du kanske upptäcker att de har en del likheter. Här kommer en av dessa i videoformat:


Taggar


Du kanske gillar detta

Vad kostar det att renovera ett kök?

Vad gäller kring att bygga ihop två huskroppar?

Lämna ett svar

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Vill du läsa mer artiklar som denna?

Då är vårt nyhetsbrev perfekt för dig. Ta emot rekommendationer till din inkorg när vi uppdaterar vår blogg. Oroa dig inte. Vi skickar aldrig mer än ett mejl i månaden och väljer det bästa innehållet.